Mit kell tudni a betametazonról

Mit kell tudni a betametazonról

A betametazon egy kortikoszteroid, amelyet az orvosok használnak a gyulladás és viszketés okozó bőrbetegség kezelésére. Az emberek felhasználhatják az injektálható vagy aktuális betametazont. A

betametazon különféle készítményekben kapható, amelyek hatékonyságában közepes és szuper hatékonyságúak. Az orvosok kiválasztják a legmegfelelőbb betametazon terméket egy személy számára, a bőr állapotától és a test területétől függően.

Olvassa tovább, hogy többet megtudjon a betametazon típusokról, felhasználásokról és mellékhatásokról.

Mi a betametazon?

A betametazon egy olyan típusú szteroid, amelyet kortikoszteroidnak hívnak. Két különböző formában kapható: injektálható és aktuális.

Az alábbi táblázat felsorolja a betametazon különféle formáit, dózisukkal milligramm/milliliter (mg/ml) vagy százalékban.

Tr>

/td>

Általános név
celestone soluspan injekció betametazon Acetát és betametazon -nátrium -foszfát 6 mg/ml betametazon -dipropionát krém Betamethasone -dipropionát 0,05% diprolene kenőcs betametazon dipropionát 0,05%

diprolene af krém betametazon dipropionát 0,05% luxiq aeroszol hab betametazon valerate 0,12% sernivo

spray betametazon dipropionát 0,05% Betamethasone valerate krém

betametazon valerate 0,1% Betamethasone valerate ointment betametazon valater 0,1% betametazon valerate krém betametazon valerate 0,1%

Típusok és használatok

A formától függően az orvosok különféle okokból írják fel a betametazont.

Egyéb indikációk között az emberek injektálható betametazont kaphatnak a kontrollhoz:

 • Súlyos allergiás reakciók
 • Hirtelen a súlyos artritisz epizódjai
 • > A sclerosis multiplex hirtelen támadásai

A betametazon krémként, habként, spray -ként, krémként és kenőcsként is kapható. Az orvos felírja az öt készítmény egyikét, a test érintett területétől és a bőr állapotának típusától függően.

Az alábbi táblázat felsorolja a kenőcsök, krémek és habok előnyeit és hátrányait.

kenőcs A bőr és a krém, mint a vastag léziókhoz megfelelő bőr és a krémet fedezi vagy bevonja. a testből, mivel a folliculitis zsíros maradékot hagyhat a bőrön
krém Kevesebb kiadás nem hagy, hogy a maradékkán Az oozing nem takarja el vagy bevonja a bőrt, és egy kenőcs hab jól működik a fejbőrön drágább

Az orvosok a topikális szteroidokat osztályozzák mind a készítményük, mind a hatóanyag erőssége alapján.

Mivel egyes kortikoszteroidok erősebbek, mint mások, az orvosok ezeket a gyógyszereket hét osztályba sorolják erősségük szerint. Az osztályok I -től VII -ig terjednek, ahol az I. osztály a legerősebb, és a VII. Osztály a leggyengébb.

A betametazon -dipropionát erősebb kortikoszteroid, mint a betametazon valerate:

szuper erős (I. osztály) Betamethasone -dipropionát 0,05% gél vagy kenőcs Magas hatékonyság (II. Osztály) betametazon -dipropionát 0,05% krém
közepes közepes a magas hatékonysághoz (III. Osztály) betametazon -dipropionát 0,05% krém Közepes hatékonyság (IV. És V. osztály) etamethnane valerate 0,1% krém, krém vagy hab

Az orvosok betametazonot fognak használni a gyulladás és viszketés okozó különféle bőrbetegségek kezelésére. A 18 éves vagy annál idősebb emberek plakk psoriasisának betametazon -dipropionát spray -jét javasolják, de a test szőrös területeit, beleértve a fejbőr szőrös területeit érintő bőrbetegségekre vonatkozó krémeket írnak fel.

Az emberek általában bétazon aeroszol habot használnak a fejbőr bőrbetegségének kezelésére.

Hogyan működik a betametazon?

A betametazon különféle módon működik, miután injekciót vagy a bőrre alkalmazott alkalmazást követően. Gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik, és elnyomhatja az immunrendszert. A kortikoszteroidok megakadályozhatják a bőrsejtek növekedését és szaporodását is.

Hogyan kell használni és adagolni

Az emberek a típustól függően különböző módon használják a betametazont. Az embernek meg kell kérnie orvosától vagy gyógyszerészétől konkrét utasításokat.

injekció

Az orvosok meghatározzák az injektálható betametazon helyes adagolását, attól függően, hogy milyen állapotban kezelik.

krémek és krémek

Az emberek néhány csepp betametazon -dipropionátot vagy betametazon valerater krémet alkalmazhatnak az érintett területre, napi egyszer vagy kétszer. Az orvosok általában ezt a terméket írják fel a test szőrös területein történő felhasználásra.

Az embereknek csak egy vékony rétegű betametazon krémet és kenőcsöt kell alkalmazniuk.

Az orvosok csak napi egyszer vagy kétszer javasolják a betametazon -dipropionát használatát, de az emberek napi háromszor használhatják a Betamethasone valerate -t.

spray

Az orvosok akár 4 hétig is felírhatják a sernivo spray -t. Az utasítások szerint az embereknek napi kétszer kell alkalmazniuk a spray -t az érintett területre, és óvatosan dörzsölniük.

hab

Az emberek napi kétszer használják a Luxiq -ot a fejbőrükön. A hab megolvad, ha a meleg felülettel érintkezik, így az emberek nem tudják közvetlenül a kezükre alkalmazni ezt a terméket.

Ehelyett az orvosok arra utasítják az embereket, hogy alkalmazzanak egy kis mennyiségű luxiq -t egy hideg felületre. Innentől kezdve kis mennyiséget tudnak felvenni az ujjaikkal, és óvatosan masszírozhatják azt az érintett bőr területére.

mellékhatások

Amikor az orvosok betametazon injekciókat adnak be, az emberek számos olyan mellékhatást jelenthetnek, amelyek a test különböző részeit érintik, beleértve a következőket:

 • immunrendszer
 • Cardiovaszkuláris rendszer
 • Bőr
 • Endokrin rendszer
 • Hasi traktus
 • Izmok és csontok
 • Központi és perifériás idegrendszer
 • Szem

Az emberek mellékhatásokról is jelenthetnek, ha a bőrükön betametazon krémet vagy kenőcsöt használnak. A leggyakoribb mellékhatások, amelyeket az emberek jelentenek, a következők:

 • A bőr vörössége
 • A szőrtüszők gyulladása
 • Viszketés
 • A bőr hólyagosodása

A betametazon -dipropionát krém gyengébb kortikoszteroid, mint a kenőcs, és az emberek kevesebb mellékhatást jelentenek. A 242 felnőtt, a betametazon -dipropionát krémet alkalmazó tanulmányban csak egy ember tapasztalt káros hatást, ami szúrós érzés volt.

A bőr égése és csípése akkor is előfordulhat, ha az emberek betametazon valerater aeroszol habot használnak.

Amikor az emberek betametazon -dipropionát spray -t használnak, a leggyakoribb mellékhatások:

 • Viszketés
 • Élj vagy csípés
 • Fájdalom
 • A bőr elvékonyodása

Ritkán, a betametazon valeratermékeket használó emberek lokalizált mellékhatásokat tapasztalhatnak azon a területen, ahol a terméket alkalmazták. Ezek magukban foglalhatják:

 • égés
 • Viszketés
 • Irritáció
 • Szárazság
 • A haj gyulladása tüszők
 • Túlzott hajnövekedés
 • A pattanásokszerű kitörések a bőrön
 • A bőr megvilágítása
 • kiütés
 • A bőr lágyulása vagy lebontása
 • fertőzések
 • A bőr elvékonyodása
 • A striák megjelenése
 • Hőkibocsátás

Figyelmeztetések és kockázatok

Bárki, akinek korábban allergiás reakciója van a betametazonra vagy a betametazon injekciók bármely összetevőjére, kerülni kell ezt a kezelést.

A topikális betametazon felírásakor az orvosok nem adhatják meg ezt a kezelést senkinek, aki korábban allergiás reakciókkal rendelkezik a betametazonra vagy bármely más kortikoszteroidra.

ritka esetekben az a személy, aki a bőrén kortikoszteroidokat használ, hipotalamusz-hipofízis-mellékvesé (HPA) tengely szuppresszióját és mellékvese elégtelenségét tapasztalhatja.

A HPA tengely szteroidokat termel, amelyek számos testfunkciót szabályoznak és szabályoznak. Amikor az emberek kortikoszteroidokat használnak, a test abbahagyhatja a szteroidok előállítását. Ennek eredményeként a mellékvesék zsugorodhatnak és abbahagyhatják a megfelelő munkát.

Bár a HPA -szuppresszió ritka, akkor gyakoribb, ha egy személy:

 • Magas hatékonyságú kortikoszteroidot használ
 • A terméket egy nagy területre alkalmazza A bőrből
 • A terméket hosszabb ideig használja

Amikor az emberek megfelelő módon használják a bétazont, ritkán tapasztalják meg ezt a súlyos mellékhatást.

A kisgyermekek hajlamosabbak a HPA tengely szuppressziójára, mivel nagyobb bőrfelület és testtömeg arányuk.

Az interakciók

betametazon injekciók kölcsönhatásba léphetnek sok gyógyszerrel.

A betametazon injekciók beadása előtt az orvosoknak alaposan ellenőrizniük kell a személy gyógyszeres előzményeit, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kezelés biztonságos -e számukra.

Terhesség

A terhesség alatt a betametazon topikálisan történő használatának biztonságáról nem állnak rendelkezésre adatok. Az orvosok csak akkor írják fel a betametazon bőr termékeket terhesség alatt, ha a használat előnyei meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Költség

Az alábbi táblázat összehasonlítja a betametazon topikális termékek árait.

dietoll amazon ez a cikk

Közelítési költség
betametazon -dipropionát 0,05% krém 60 ml: 19,07 USD betametazon dipropionát 0,05% kenőcs 45 g: $ 42.46
betametazon -dipropionát 0,05% krém 45 g: $ 34.21 Betamethnane valerate 0,12% aeroszol hab 100 g: $ 155.04
sernivo (Betamethasone dipropionát 0,05%) spray> 120 ml: 859,75 USD Betamethasone valerate 0,1% krém 45 g: 19,96 USD betametazon valerate 0,1% kenőcs 45 g: $ 18.03 betametazon valerate 0,1%

krém 60 ml: 25,50 USD

Összegzés

A betametazon egy hatékony anti – -A gyulladásos kezelés, amelyet az orvosok injektálható és aktuális formában írnak elő.

Számos aktuális lehetőség van, amelyeket az emberek felhasználhatnak a gyulladás és a bőrpír által okozott bőrbetegségek kezelésére.

Az emberek eltérően használják a betametazon különféle formáit, és egyes termékek drágák.

Amikor az emberek megfelelő módon használják a betametazont, akkor általában jól tolerálják.

 • Gyógyszertár/gyógyszerész

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents